Mar 16, 2014

Njena, njegova, njihova...budućnost





Raste broj diploma intelektualaca sa "vikend fakulteta" ("bokte" sve neki masteri i doktori oko mene). Očekujem da će pričati rečnikom gde ću samo trećinu reči razumeti, za onu drugu neću znati značenje, a za poslednju, da nisam ni čula. Kad ono - "cvrc gevezn". Opet da se "ogradim" u startu - čast izuzecima tj. ljudima koji su svoja znanja i diplome stekli na pošten način, a zna se šta to sve podrazumeva.
Elem, shodno povećanju broja intelektualaca, očekuje se i porast "mozgova". To je prosta matematika. Ali kako matematika nije omiljen predmet nikada bila (samo pojedincima) tek danas je taj broj obožavalaca, veoma mali. Mnogima je i na fakultetima kamen spoticanja pa se zato mnogi opredeljuju za neke druge nauke gde je ima minimalno ili nikako.
No, da se ne udaljavam od teme (šetam i sebe i vas).
Očekuje se porast broja pametnih mladih ljudi, umova, shodno diplomama. Trebalo bi da je tako ali nije. Jer šta vredi papir (koji trpi sve) kad od njega vajde nema.
Ti "akademci" veoma skučenih pogleda, ne vide dalje od nosa. A neki i ne žele. Najžešće su mi one "patrijote" što ne žele nikud van granica (malo diskutabilno) Srbije ići, čak ni na letovanje. Nema to nikakvih interesovanja da proširi svoje vidike osim da kupi TV sa što više inča (a ne zna ni šta je to) u dijagonali da bi mogao da gleda razne parade i rijalitije. Nema veze, gledaće se razni pinkasti kanali (pride), možda se "ubode" neki film, naravno domaći jer nisi "patrijota" već izdajnik zemlje svoje ako gledaš neki strani. I da ne zaboravim tenis. Sve popularniji sport u nas Srba i veoma često ime unazad par godina, tako da ćemo imati mnogo Noleta u prvim razredima. Samo, retki će baratati i reketom. Idol mladih, Novak Đoković, ali takođe pored zdravog sporta, ti mladi dosta konzumiraju i alkohol a neki i droge. To naravno ne ide jedno uz drugo. Ali, to je IN. Kao i da slušaš turbo-pop-folk pevaljke (naravno da ih neću imenovati). Meni je već malo zbrka u glavi od ovog bućkuriša koji sam upravo pobrojala.
Ali to je naša realnost. Žuta štampa, blejanje po kafićima, prepričavanje indijskih i turskih serija. Alkoholisanje svakog vikenda i nemanje vizije za svoj život. Ali, bitna je ta "diploma" koju si obezbedio (kako god da si se snaš'o) i sad ćeš sa njom da haraš po celom gradu. Jer, dalje od njega ne možeš osim ako se nisi i sa političke strane "obezbedio". Onda imaš malo više opcija, bar dve.
To što ne znaš da se ponašaš, što si prost, nekulturan, nevaspitaan, bezobrazan, ponekad i vulgaran - to nema veze. Ima se diploma i "naći" će se neki dobar posao gde nećeš raditi skoro ništa, jer skoro ništa nisi ni naučio pa skoro ništa i ne znaš. I tamo ćeš "blejati" i izigravati neko ludilo,kao i kada izađeš u grad sa društvom, JER - ne znaš da se ponašaš. Nisu te naučili, ali nisi se ni sam, kasnije, potrudio da poradiš malo na sebi. Da se "doteraš" malo i ne budeš prepotentni idiot, pun sebe kao naduvani balon helijumom. A u glavi same šupljine. Jedva, ponekad sklopiš neku prosto-proširenu rečenicu, pa se čudom čudiš kako si to uspeo. Smeješ se, pa se počneš i diviti svojim mogućnostima. Vidiš već sebe kao nekog šefa, jer - vreme je da to postaneš. Pa drugi će raditi za tebe. Ti ćeš šefovati. Nećeš se ti mnogo mešati u njihov posao. I da hoćeš, ne bi mogao, je ne znaš. Ali ti imaš master studije ili doktorat...ti si bre dasa (što talasa)...ko ti šta sme? Šta ti imaš i da pričaš sa njima - "ispod sebe"! I onako se ne biste razumeli. Jer oni pričaju nekim jezikom koji ti ne razumeš...koriste čak i složene rečenice. Komplikuju mnogo, ko će to da sluša?! Ti ćeš da otvoriš novine na nekim kulturnim stranama, da drugi vide da se ti kao zanimaš za neke ozbiljne stvari a u glavi su ti misli, tipa: da li je S.... još u vezi sa onim manekenom, ili hoće li Hurem reći......auuuu, kako otkida ona pesma od C...a da promenim šare na noktima.............
Ne, ne mogu više, stvarno. Stupidnosti su beskonačne, a mene boli glava od njih.
Konfuzno vam deluje tekst. I meni je, dok sam ga pisala. Veći sam napor uložila u njega nego kada sam pisala na neke ozbiljnije teme.
U stvari, i ovo je jako ozbiljno, samo što ne deluje tako. Jer "praznoglavci" koji se qrče sa svojim diplomama su mahom takvi (većina) i opet kažem - čast izuzecima.
Nikada ne generalizujem ništa i često to i napišem u svojim tekstovima.
Žao mi je na neki način ovih šupljih glava, kroz čije "hodnike" duva promaja, ali gledano iz drugog ugla - i nije. Oni su imali izbor, i izabrali su da budu takvi. Još povrh toga su i oholi. A nisu svesni da ne bi znali da napišu najobičniji sastav i to na bilo koju slobodnu temu.


Zato su za njih drvene bojice i bojanke...pa nek' boje po ceo dan. Možda nauče šta je spektar boja?