Oct 11, 2014

SINGIDUNUM

BEOGRAD.
Naš divni lepi grad, koji "ruže" ljudi i niko više. Bio je i ostao meta kroz vekove, osvajali su ga razni - i dobri i loši. A i sada u njemu ima i jednih i drugih. No, on je naš glavni grad, koliko god se to nekima ne sviđalo, sa svim svojim lepotama i "manama".
Naš beli grad treba mnogo da "radi" na sebi da bi dostojno nosio tu titulu BELI. Ali, tema ovog posta je daleko od estetike. Bar one eksterne...
Elem, Beograd ima 17 GO. Ako vas baš zanimaju detalji ili živite u nekoj od njih, klikom na link http://sh.wikipedia.org/wiki/Beograd ćete saznati sve što do sada možda niste znali.
BIROKRATIJA, reč koja mi nikada nije bila milozvučna a svuda se provlači, u svakoj čorbi je mirođija, ta nesipmatična, ne samo reč, često nam zagorčava život.


Zamislite (ili ne morate) da živite u jednoj od 17 gradskih opština grada Beograda. Razbolite se (u sred nedelje...eh, belaja) i upravo ta birokratija vas sputava da svoje lečenje sprovedete na normalan način, jer gle čuda - morate primati terapiju i za vreme neradnih dana (vikenda) a to možda ne podrazumeva i istu gradsku opštinu. Šta sad? Glupo mi je da kazem da je glupo ali moram. Ne rauzmem ko je mogao doneti takvu uredbu ili šta već i kako god se to zvalo. Pa šta se dešava kada odete u drugi grad u bilo koji deo Srbije?  Da li ćete i tamo dobiti odgovor da morate da se javite u dom zdravlja gde vam je karton? Kako je moguće da gradske opštine nemaju najosnovniju komunikaciju i čemu onda pripadanje jednoj velikoj celini, gradu Beogradu. Bilo bi mi prihvatljivije da su svih 17 GO jedinke za sebe. Tada bih možda mogla i razumeti, ali nikako opravdati, jer kada je u pitanju zdravlje i lečenje, smatram da nikakvih prepreka ne treba i ne sme biti.
Kako je moguće da medicinske sestre nemaju istu informaciju (obaveštenje) kako se postupa prema pacijentu koji prima injekcije u dane vikenda. Jedna bi vas poslala da kupite injekcije, druga bi vas vratila čim čuje da ste "sa druge opštine" a treća (nađe se i normalna) vas sasluša pa vas pošalje kod dežurnog lekara da vam napiše interni nalog sa kojim ćete kao pacijent "pokriti" utrošak iz njihovog doma zdravlja. Za Boga miloga, a što onda da ne kupim tu injekciju pa da nemamo natezanja te vrste...recimo? Ne, ne može, jer si iz druge GO. OK, onda recite šta treba pa ćemo po "naređenju". I tako ja uz "blagoslov" doktorki (vikendašica, koje su dežurale) dobih svoje injekcije uz interni nalog DZ a uz nalog mog lekara koji mi je i prepisao tu terapiju (a razboleh se u nezgodno vreme...rekoh u sred nedelje). I sasvim slučajno, uz normalnu priču sa dežurnom doktorkom saznadoh da će se na osnovu tog internog naloga refundirati te dve injekcije koje sam dobila. I??? Molim vas, pa čemu onda sva ta pompa i priča i razglabanja ako će se sve brojčano-materijalno nadomestiti??? Volela bih da mi ovu misteriju univerzuma, zvanu budalaština neko razjasni. Jer stvarno je grozan osećaj, kada ti bolesnoj i ukočenoj većaju kako će ti "izaći" u susret, kao da su mi na licu mesta pravljeni eliksiri za podmlađivanje a ne injekcije protiv bolova.
P.S. I kakav si mi to razjedinjeni, kao ujedinjeni - beli grade... Beograde?