Jan 14, 2016

Julius vs. Gregory

Dođe nam opet - Nova Godina, ako ćemo gledati julijanski kalendar. I to sa danom "viška" ove 2016. godine.
Još jedan početak, mada ne i kalendarski. Januar, zima (godišnje doba), niske temperature. Sve je po šablonu. A kad sam kod šablona, u prošloj godini smo bili baš van istog. I baš zbog toga bih u ovoj prestupnoj volela da "iskočimo iz koloseka" i da se neke veoma bitne stvari, za sve nas - promene.
Želja mi je da zaboravimo (kolektivno) sve gluposti, sve ružne stvari koje su se dogodile (osim nekih koje je nemoguće zaboraviti). Koliko god da smo se (mnogi) trudili da učinimo svet boljim, on je bivao sve lošiji i lošiji. Možda grešim, ali neki drugi su se takođe trudili da nama bude sve lošije i lošije - i u tome su uspeli.
Nisu pomogle ni pozitivne misli, ni silne mantre. Prosto, neke sile su se "osilile" i bilo nam je...kako nam je bilo. Ne mislim, niti tvrdim da je svima bilo tako, ali većini jeste. Zato, zbog nas samih, zbog dece koja su naša budućnost, zbog onog dobrog što "čuči" ili pokazujemo javno da imamo u duši i srcu, zbog onih kojih više nema sa nama ali su nas ostavili u mnogo boljem "stanju" - učinimo nešto da nam ova 2016. godina bude SREĆNIJA. Budimo više ljudi, a manje dvorske lude. Budimo dobre komšije, kolege, drugovi. Probudimo uspavanu empatiju jer joj je dozlogrdila neaktivnost. Razmrdajmo vijuge, pronađimo tople reči. Pokažimo uspavanu ljubav. Grlimo i ljubimo češće. Budimo sve ono što nismo bili u prošloj godini, a mi sami znamo, gde smo omanuli.
Budimo dobri, da bismo mogli da očekujemo da nam bude dobro.
Ostanite mi zdravi i u ovoj 2016. godini, bez obzira koju Novu godinu proslavljate, da li po gregorijanskom ili julijanskom kalendaru.
* slika preuzeta sa neta